Akaryakıt istasyonları, Tamirhaneler, Servisler, Kamu kurum/kuruluşları, Belediyeler, Madencilik faaliyeti gösteren işletmeler ve Diğer motor yağı...
21/12/2019 tarih ve 30985 sayılı Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği gereği, motor yağı değişimi yapan işletmeler;
Atık Yönetimi Yönetmeliği hükümlerine uygun şartlarda geçici depolama alanı kurmak,
Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi almak,
EÇBS (Entegre Çevre Bilgi Sistemi) üzerinden motor yağı değişimine ait verileri bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.
Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi Alma Adımları Nelerdir?
Oluşan atık motor yağlarının depolanması için Atık Yönetimi Yönetmeliği hükümlerine uygun geçici depolama alanı oluşturulur.
Motor Yağı Değişim İzin belgesi alınması için tesis içerisinden çıkan atık yağların yönetimine dair belge ve dokümanlar hazırlanarak İl Müdürlüğü başvuru yapılır.
Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi’nin alınır.
Aynı işletmeye ait birden fazla şubede motor yağı değişimi yapılıyorsa, her şube için ayrı belge başvurusunda bulunur.
İşletmede halihazırda geçici depolanan stoktaki atık motor yağlarının bilgisi MoYDeN Uygulamasına girilir.
Motor yağı değişimi yapılan araçlara ait bildirimler anlık ve düzenli olarak MoYDeN Uygulamasına girilir.
Motor yağı değişim bilgilerini içeren doküman (çıktı veya dijital ortamda) araç sahibi ile paylaşılır.
Atık motor yağları, Atık Yönetimi Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak, atık geçici depolama alanında depolanır. ( “Geçici Depolama Alanları” başlıklı blog yazımıza bakabilirsiniz.)
Atık motor yağları, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşa veya toplama yetkisi almış atık yağ rafinasyon tesislerine gönderimi sağlanır.
MoYDeN Uygulamasına Hangi Araçların Bildirimi Yapılır ?
Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında tescile tabi motorlu araçların motor yağı değişimine ait bilgilerin MoYDeN Uygulaması üzerinden bildirilmesi gerekmektedir.
MOYDEN Uygulaması kapsamında yalnızca trafik tesciline tabi araçların bildirimlerinin yapılması gerekmekte olup, tescile tabi olmayan ekipman ve araçların (jeneratör, trafo, kompresör vb.) yağ değişim bilgileri MoYDen Uygulaması üzerinden beyan edilmez. Bu ekipman ve araçlardan oluşan yağlar Atık Yönetimi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yönetilir.
Forklifler trafiğe çıkma durumuna göre trafik tesciline tabi olduğundan, tesis içinde kullanılan forklifler trafiğe çıkmıyorsa trafik tesciline tabi değildir. Trafik tesciline tabi olan forkliflerin bildiriminin yapılması gerekmektedir.
Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi Hangi Tarihe Kadar Alınmalı ?
Motor yağı değişimi yapan işletmelerin bu faaliyeti gerçekleştirebilmeleri için alması gereken Motor Yağı Değişim Noktası Belgesine ilişkin son başvuru tarihi 01/07/2021’e kadar uzatılmıştır. Bu tarihten sonra belge almadan motor yağı değişimi yapan işletmelere cezai yaptırım uygulanacaktır.
Artemis Arıtım olarak Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi almanızda destek vermekten memnuniyet duyarız.