Kovid-19 tedbirleri gereği hijyen kurallarına had safhada uyuyoruz ancak, bunu yaparken suyumuzun sınırlı olduğunu unutmadan dikkatle hareket etmemiz gerekiyor.
Eğer bunu başaramazsak yaz aylarının başlarından itibaren sıkıntılı günler yaşayabiliriz. Bu hem hastalığın seyri ve hijyen gereksinimleri bakımından, hem de genel yaşam kalitesi bakımından zorlayıcı olacaktır.
Barajlardaki Su Seviyesi Alarm Verebilir
İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok şehrimizde barajlardaki su seviyesi alarma verecek düzeyde. Geçmiş yılların oldukça altında görülen baraj seviyeleri, tüketimin de artmasıyla yaz aylarda tehlikeli düzeyde azalabilir.
Arıtma Tesisleri Sıkıntı Yaşayabilir
Su tüketiminin artması, kanalizasyon ve atıksu arıtma sistemlerinde de beklenmeyen olumsuzluklara neden olabilir. Kanalizasyon sistemleri ve atıksu arıtma sistemleri nicelik ve nitelik, başka bir ifadeyle atıksuların miktarı ve kirlilik yükleri bakımından belirlenmiş kapasitelere göre dizayn edilir ve işletilirler. Sürekli surette aşırı akıma maruz kalan hatlar ve tesisler sorun yaşayabilir. Üstelik bu arıtma tesislerinin birçoğu biyolojik atıksu arıtma tesisleridir. Aşırı miktarda kullanılan dezenfeksiyon kimyasalları bunlar üzerinde toksik etki yaparak bazılarının kısmen veya tamamen devre dışı kalmalarına neden olabilir. Bu da alıcı ortamların daha çok kirlenmesine neden olabilir.
Kimyasalların Aşırı Kullanımı Uzun Vadede Ekolojik Dengeyi Bozabilir
Tam bu noktada belediyelerin cadde ve sokakları dezenfekte ederken hangi kimyasalları ne kadar kullandıklarının çok önemli olduğunu vurgulayalım. Kimyasalların aşırı toksik ve gerekenden fazla kullanılması virüse karşı çok küçük bir etki yaparken, kimyasallarla yüzeysel ve yeraltı sularının kontamine olması sonucu, daha uzun vadeli ve zararlı sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Yine aşırı kimyasal kullanımı ile virüs yerine birçoğu ekoloji için gerekli faydalı türlere de zarar vererek ekolojik dengeyi bozabilir, bazı baskın zararlı türlerin güçlenmesine neden olabiliriz. Cadde ve sokaklardaki aşırı dezenfeksiyon işlemi sivrisinek öldürmek için füze atmaya benzetilebilir ki buna hiç lüzum yok.
Kişisel Hijyenimize ve Tüketimimize Dikkat Edelim
Kişisel hijyen tedbirleri sırasında suyu az tüketelim, elimizi yıkarken muslukları kapalı tutalım. Vanaları ve muslukları az açalım. Sifon ve rezervuarların içerisine dolu su şişeleri koyarak her sifonda atılacak su miktarını azaltalım. Kıyafetlerimizi her gün yıkamamıza gerek yok. Hastalığın bulaşma şekilleri belli, çamaşır makinemizi daha dikkatli kullanalım. Bulaşıkları yıkamadan önce sudan geçirmek veya elde yıkamak su tüketimini on kata kadar arttırır, bunları yapmayalım.
Benim tükettiğimden ne olur demeden hepimiz su tüketimimizi düşürelim. Hem doğal kaynaklarımızı hem çevremizi hem de bütçemizi koruyalım.
Kaynak;
https://www.dirilispostasi.com/gundem/suyumuz-sinirli-dikkatli-kullanalim